Beeldatelier (ruiter)

Docent: Chiara Lammens en Nele Huys
Locatie: Ruiter
Oude heirweg-Ruiter 181
2 lestijden per week
Zaterdag van 10h00 tot 12h00 / Chiara
Zondag van 10h00 tot 12h00/ Nele

Céline Hudréaux

Het jeugdatelier begeleidt de persoonlijke artistieke en algemene ontplooiing van jonge kinderen van lagere-schoolleeftijd (derde tot zesde leerjaar). Het 'atelier' wordt benaderd als een fysieke maar evenzeer mentale ruimte, waar plaats is voor beelden creëren en experimenteren en voor ontmoeten, uitwisselen en ontdekken.

Als fysieke plek is het atelier ten eerste ingericht om een brede waaier technieken en materialen te ontsluiten en ter beschikking te stellen voor de leerlingen : van teken- en schildermaterialen, over reproductietechnieken, tot modelage en assemblage en het gebruik van nieuwe media. De inrichting moet de leerlingen uitnodigen om de technieken en materialen te ontdekken en ermee te experimenteren.

Ten tweede functioneert het atelier immers als werkplek voor de leerlingen. In de ruimte moeten de leerlingen de vrijheid en het comfort vinden om eigen grote en kleine projecten uit te voeren. De les starten met een minimaal ordelijk en net en dus beschikbaar lokaal draagt bij tot het vinden van die vrijheid, dat comfort en een persoonlijke ruimte voor creatie. De leerlingen houden hun lopende en afgeronde projecten zelf bij in het atelier ; hiervoor beschikken ze over een eigen lade, en een eigen bestandsmapje op de computer waar ze eigen beelden en/of ander bronmateriaal verzamelen. Het atelier moet vooral een vertrouwde werkplek zijn, waar elke leerling een eigen plaats vindt.

De weg naar de blog