Blauwhaus Kasteel Blauwendael, WaasmunsterZondag 28 april (Erfgoeddag) t.e.m. zondag 26 mei 

Vanaf zondag 28 april zal de tentoonstellingszaal van kasteel Blauwendael in Waasmunster vier weken lang omgetoverd worden tot het Blauwhaus. Het ‘Blauwhaus’ vormt een neologisme van kasteel Blauwendael (alias ‘Blauwhof’) enerzijds en het Bauhaus, anderzijds: een erg invloedrijke kunst- en designschool die precies 100 jaar geleden, in april 1919, werd opgericht door architect Walter Gropius in Weimar (D).Deze twee werelden samen brengen in Waasmunster is de uitdaging. Dit sociaal-artistiek project wordt georganiseerd door de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten en speelt in op de lokale geschiedenis en bijzonderheden van de gemeente zoals haar semi-pastorale ligging aan de oevers van de Durme, Henri de Lovinfosse en zijn Manta fabriek, de spirituele Roosenberg abdij en de zeemeermin uit het wapenschild die in 1819 – nu 200 jaar geleden - voor het eerst werd erkend.  

Dit experimenteel project is een idee en initiatief van kunstenaar Wim Wauman die les geeft aan de academie en vormt het sluitstuk van zijn doctoraatsonderzoek naar de schijnbare tegenstelling tussen ‘maken’ en ‘denken’ aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten (AP) en universiteit (UA).  In het Blauwhaus wordt een kleine tentoonstelling ingericht die meteen ook als decor ten dienste staat van een collectieve kunstenaarsresidentie. Het kasteel wordt ingezet als tijdelijke werk- en broedplaats, als bijzonder atelier voorzien van eigen ‘meubiliar’ en ‘gereedschappen’ dat gedurende vier weken geactiveerd zal wordendoor een dream team van “experten, muzen, profeten en pelgrims”. Wim laat er zich omringen door een multidisciplinair en internationaal gezelschap van collega’s en kunstenaars, makers en denkers, en stelt een gevarieerd programma samen met gastlezingen, onderzoeksdagen en publieke activiteiten in én rondom het kasteel. Het Blauwhaus ambieert aldus zowel de ‘residenten’, studenten, als bezoekers te prikkelen en te inspireren en wil uitmonden in een publicatie. In een verhaal. 

Het project start op zondag 28 april om 09.30u met een pelgrimstocht vanuit het atelier van Wim Wauman in St-Niklaas naar het kasteel Blauwhaus. Wie wil kan zich aan de ingang van de Roosenberg abdij aansluiten bij de groep omstreeks de middag.  Iedere zondagmiddag (van 14 tot 17u) wordt het Blauwhaus opengesteld voor bezoekers en kan je met Wim en mogelijk aanwezige residenten in gesprek gaan. Verwacht je aan een rijk gestofeerd verhaal met sirenen, een weefgetouw, handgefineerde meubels, fotografische stillevens, symbolische objecten, manuele typemachines en Sole Mio dekens. 

Wij raden aan: Volg, deel, speel mee in het Blauwhaus spel en word schandalig rijk!

 WWW. BLAUWHAUS.BE- Ubi Voluntas, Ibi Via - 

 
Beste ouders, Naar aanleiding van de Dag van de Academies organiseren we op zaterdag 23 februari terug allerlei workshops voor de kinderen, jongeren en ouders.

Onze 160 kinderen en 40 jongeren kunnen samen met hun ouders, hun vriendjes en vriendinnetjes vanaf 10.00 tot 12.00 van de volgende activiteiten proeven:·     

Grafische kunsten met Céline Hudréaux en Liesbeth Henderickx     

Weven met Katy Malschaert en Tinka Pittoors                                                               ·     

Keramiek met An Van den Abbeele en Anja Vermeir                                                ·     

Figuurzagen en houtbewerking met Wim Wauman               ·     

Schilderen bij Jan Dewanckel·     

Beeldhouwen met klei bij Frank Depoorter·     

Tekenen bij Maria Degrève

Er is doorlopend taart, koffie en warme chocolade en tevens kan u de tentoonsteling TIMELAB nog bekijken. De workshops gaan door op de Academie voor Beeldende Kunst in de Kerkstraat 39 en 51, 9250 Waasmunster   

LET OP !!·      De ateliers in Sombeke en Ruiter zijn die dag gesloten en het atelier voor de jongeren op vrijdag 22 februari gaat door op 23 februari.

Hopend op een massa volk verblijven we,

Mvg Het academieteam

Dag van de academies 2017 beelden

 

DE SPERWER

De samenwerking met de De Sperwer, een vzw dat zich richt tot volwassenen met een beperking die ondersteuning vragen op vlak van wonen, werken en/of vrije tijd, is sinds drie jaar een vaste gewoonte geworden. Vijf cursisten uit het Kunstatelier uit de Sperwer komen één keer per maand op bezoek in het atelier schilderkunst om zich in onze infra- structuur in te bedden en te genieten van onze architectuur, bibliotheek, cursisten en onze alternatieve aanpak.

Na een jarenlange samenwerking die zich beperkte tot het gebruik maken van onze infrastructuur en de artistieke begeleiding door de docent is er ook de natuurlijk gang van zaken om dit te laten uitbreiden in een hechte samenwerking met de studenten.

Natuurlijk .... kan daarom uitmonden in een Buddy/ Artistiek sociaal project waar max 5 cursisten van de sperwer samen met 5 studenten uit de klas van Johan een samenwerking realiseren. Ze kunnen elkaars werk volgen, helpen uitbouwen en samen, als er zin voor is, eventueel een tentoonstelling maken.

De eerste prioriteit ligt vooral in het proces van de erkenning en herkenning van de beide, artistieke en sociale werelden.

De kunstbende

De kunstbende is er voor iedereen van dertien tot negentien die artistiek iets willen uitdrukken en dit ook met de wereld willen delen. Ieder jaar doen verschillende jongeren van de academie mee met deze wedstrijd en slepen ze ook selecties in de wacht.

Interesse klik dan hierop www.kunstbende.be

Opendeur en paasmaandag

Tijdens de jaarmarkt geven we aan iedere toevallige  bezoeker de kans om van onze werking te komen proeven. Al doende leert men.

In het atelier tekenen van Maria Degrève staat er een groot stilleven opgesteld.  In de ateliers schilderen en beeldhouwen kunnen bezoekers de studenten aan het werk zien.  In de bibliotheek is er mogelijkheid om kennis te maken met het vak keramiek en kunstgeschiedenis.  In de wandelgangen is er werk te zien dat tot stand is gekomen tussen de kinderen en volwassenen op de dag van de Academies. En we komen met de werkjes van de kinderen op straat. Welkom

 

Paasmaandag 02/04/2018

van 10u00 tot 13u00 in de Academie, Kerkstraat 51, 9250 Waasmunster

 2018-2019

 MIXED SALADE"  

TENTOONSTELLING 

Met het werk van alle leerlingen vrijdag 21 juni om 19u30 opening

En verder te bezoeken op zaterdag 22 en 29 juni - zondag 23 en 30 juni van 10 tot 17u.

PROCLAMATIE

Voor alle leerlingen en ouders Zondag 23 om 11u00

  • Alle kinderen, jongeren en volwassen leerlingen die afstuderen ontvangen een getuigschrift en geschenk
  • Voor de kinderen vanaf 6 tot 11 is er terug circus workshop
  • 12u.00 receptie
Alles gaat door in de Academie, Kerkstraat 51, Waasmunster  

Het schoolteam 

alternatieve route

Alternatieve route staat voor een punt, plaats of moment, waar studenten uit het deeltijds Kunstonderwijs, elk met hun met verschillende levenswegen, een andere mogelijkheid kiezen om zich te verdiepen in hun eigen werk en dat van anderen.

Alternatieve route is deze verdieping aan iedereen tonen

Alternatieve route is het huis van je vader(Academie) verlaten om nieuwe ervaringen op te doen om zo een krachtig, werkzaam en actueel idee over je werk en de wereld van de kunst op te bouwen. Het ervaringsfeit dat de achtergrond vormt voor deze context, is de gebeurtenis. Deze gebeurtenis delen.

De wereld volgen vanuit een observerende rol is verrijkend, maar er met twee voeten instaan en alle activiteiten en gebeurtenissen met zijn steeds wisselende combinaties aan den lijven ondervinden is toch iets anders.

  • Alternatieve route is ondernemend en den boer op gaan.
  • Alternatieve route is een kritisch onderzoek naar wat in stand kan worden gehouden en wat voor vernieuwing vatbaar is.
  • Alternatieve route is leren omgaan met de media en het grote publiek.
  • Alternatieve route is het huis van de vader in vraag stellen en kijken of het niet dringend aan verbouwing toe is.
  • Alternatieve route is het werk van de student