Blauwhaus 

Kasteel Blauwendael, Waasmunster Zondag 28 april (Erfgoeddag) t.e.m. zondag 26 mei 

Vanaf zondag 28 april zal de tentoonstellingszaal van kasteel Blauwendael in Waasmunster vier weken lang omgetoverd worden tot het Blauwhaus. Het ‘Blauwhaus’ vormt een neologisme van kasteel Blauwendael (alias ‘Blauwhof’) enerzijds en het Bauhaus, anderzijds: een erg invloedrijke kunst- en designschool die precies 100 jaar geleden, in april 1919, werd opgericht door architect Walter Gropius in Weimar (D).Deze twee werelden samen brengen in Waasmunster is de uitdaging. 

Dit pedagisch artistiek project wordt georganiseerd door de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten en speelt in op de lokale geschiedenis en bijzonderheden van de gemeente zoals haar semi-pastorale ligging aan de oevers van de Durme, Henri de Lovinfosse en zijn Manta fabriek, de spirituele Roosenberg abdij en de zeemeermin uit het wapenschild die in 1819 – nu 200 jaar geleden - voor het eerst werd erkend.  

Dit experimenteel project is een idee en het initiatief van kunstenaar Wim Wauman Wim die les geeft aan de academie en verder kadert dit in zijn doctoraatsonderzoek naar de schijnbare tegenstelling tussen ‘maken’ en ‘denken’ aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten (AP) en universiteit (UA).

In het Blauwhaus zullen behoorlijk wat voorwerpen en kunstwerken gepresenteerd worden en tevens vormt ze een decor waarin de inspirerende omgeving en de verbeeldingskracht in dienst staan van een collectieve kunstenaarsresidentie. 

Het Kasteel neemt namelijk ook de gedaante aan van een tijdelijke werk- en broedplaats, een bijzonder atelier voorzien van eigen ‘meubiliar’ en ‘gereedschappen’ dat gedurende vier weken geactiveerd zal worden door een dream team van “experten, muzen, profeten en pelgrims”. Wim laat zich daarvoor omringen door een multidisciplinair en internationaal gezelschap van collega’s en kunstenaars, makers en denkers, en stelt een gevarieerd programma samen met gastlezingen, onderzoeksmomenten en activiteiten in en rond het kasteel. Het Blauwhaus ambieert aldus zowel de ‘residenten’, studenten, als bezoekers te prikkelen en te inspireren en wil uitmonden in een publicatie.  

Het project start op zondag 28 april om 09.30u met een pelgrimstocht vanuit het atelier van Wim Wauman in St-Niklaas naar het kasteel Blauwhaus. Wie wil kan zich aan de ingang van de Roosenberg abdij aansluiten bij de groep omstreeks de middag.  Iedere zondagmiddag (van 14 tot 17u) wordt het Blauwhaus opengesteld voor bezoekers en kan je met Wim en de aanwezige residenten in gesprek gaan. Verwacht je aan een rijk gestofeerd verhaal met sirenen, een weefgetouw, handgefineerde meubels, fotografische stillevens, symbolische objecten, manuele typemachines en Sole Mio dekens.  

Meer informatie en programma: 

STUDIEREIS NAAR AMSTERDAM

Zondag 12 mei (Volzet)

Johan Pas neemt ons bij de hand doorheen zijn recente boek over kunstenaarspublicaties in België, de eerste studie gewijd aan boeken en tijdschriften door Belgische kunstenaars. Hij begint zijn verhaal bij de vroege avant-gardes van de late 19de en vroeg 20ste eeuw, en focust daarnaop de gouden periode van de jaren 60 en 70, om af te ronden bij de recente revival van het kunstenaarsboek.
 
Johan Pas (1963) is kunsthistoricus, auteur en tentoonstellingsmaker. Zijn onderzoeksgebied is de tentoonstellings- en publicatiegeschiedenis van de 20ste eeuwse avant-gardes. Hij publiceerde er diverse artikelen en boeken over. Zijn meest recente boek is Artists’ Publications: The Belgian Contribution (Koenig Books, 2017). In 2015 richtte hij CRAP op, de Collection for Research on Artists’ Publications. 
 
Wanneer: Woensdag 3 april om 19.30u. in onze bibliotheek
Kerkstraat 51, Waasmunster
Gratis inkom