WILFRIED HUET GAGARIN
WILFRIED HUET GAGARIN

lezingen en uitstappen

Lezingenen uitstappen bijwonen vult je archief. Archief: Verzamelnaam voor alles wat als bron kan gehanteerd worden. Het persoonlijke / particuliere archief bestaat uit ervaringen –fysiek – mentaal – intellectueel – sociale achtergrond – cultuur. Hoe ouder de student hoe groter zijn archief aan ervaringen. Het is iets eigen-eigenhandig. Het collectief archief bestaat uit bibliotheek, media, lezingen, tentoonstellingen enz... Dit archief kan ongeacht de leeftijd van de student altijd als nieuw referentiekader boven het oude geplaatst worden en is dan ook een belangrijke peiler in het leerproces van de student. Dit zorgt mede voor een groot deel van de dynamiek en het zich eigen maken van nieuwe feiten en gebeurtenissen. De kennis uit dit archief zorgt voor vrijheid en een grote vorm van autonomie.

LEZING WAT EEN PANORAMA!

Lezing 1 van Peter Jonnaert over het landschap in de schilderkunst

Donderdag 4 oktober 2018 van 20u tot 21u30

Waar: in de bibliotheek van de Academie van Waasmunster 

Het landschap is een genre dat een lange historiek kent. Eeuwenlang al weten bergen, rivieren, bossen en de zee de verbeelding en de betrokkenheid van kunstenaars te prikkelen.Sinds het begin van de vijftiende eeuw is landschapsschilderkunst een zelfstandig genre, veelal als omgeving voor menselijke activiteit met een religieus onderwerp,In de 17e eeuw werden in Nederland italianiserende landschappen populair, fantasielandschappen met een zuidelijke atmosfeer en heuvelachtig thema.Een vernieuwende stap in de ontwikkeling was pas weer weggelegd voor de schilderkunst van de romantiek, die uit de centrale verhouding van mens tot natuur nieuwe voorstellingsvormen creëerde en daarbij het landschap als kenmerk van menselijke toestandsbeschrijvingen gebruikte. Als voorloper van het impressionisme ontstond in Frankrijk rond 1830 de School van Barbizon, die zich toelegde op realistische landschappen naar waarneming of werkelijkheid.Bij de surrealistische landschappen was de bewoonbare en bewandelbare ruimte die de impressionisten vreugdevol afbeelden, van alles ontdaan wat haar herbergzaam voor de mens kon maken.Expressionisten gebruikten als het ware het landschap om een emotie, een beleving door te geven door middel van een zekere vervorming van de werkelijkheid en het toepassen van niet realistisch kleurgebruik.Maar ook vandaag vormt het landschap een pregnant onderwerp voor heel wat hedendaagse kunstenaars in relatie tot onder meer ecologie, politiek en globalisatie. 

UITSTAP BIËNALE VAN DE SCHILDERKUNST

Zondag 16 september 10u. -16u.

Inschrijving voor deze dagrondleiding met Peter Jonnaert én de toegangstickets gebeurd enkel via volgend mailadres: peter.jonnaert@telenet.be 

Praktische info

Peter Jonnaert wacht ons op aan de ingang van het Museum Dhondt Dhaenens (adres zie verder) vanaf 10u.De rondleiding start om 10u30, nadien begeven we ons naar het R. Raveelmuseum en de dag eindigt in het Museum Deinze en Leiestreek tussen 16u en 17u.We verplaatsen ons zelfstandig tussen de musea met eigen vervoer en nemen een middagpauze tussendoor.

Breng eventueel een lunchpakket mee.