WILFRIED HUET GAGARIN
WILFRIED HUET GAGARIN

lezingen en uitstappen

Lezingenen uitstappen bijwonen vult je archief. Archief: Verzamelnaam voor alles wat als bron kan gehanteerd worden. Het persoonlijke / particuliere archief bestaat uit ervaringen –fysiek – mentaal – intellectueel – sociale achtergrond – cultuur. Hoe ouder de student hoe groter zijn archief aan ervaringen. Het is iets eigen-eigenhandig. Het collectief archief bestaat uit bibliotheek, media, lezingen, tentoonstellingen enz... Dit archief kan ongeacht de leeftijd van de student altijd als nieuw referentiekader boven het oude geplaatst worden en is dan ook een belangrijke peiler in het leerproces van de student. Dit zorgt mede voor een groot deel van de dynamiek en het zich eigen maken van nieuwe feiten en gebeurtenissen. De kennis uit dit archief zorgt voor vrijheid en een grote vorm van autonomie.

Johan Pas neemt ons bij de hand doorheen zijn recente boek over kunstenaarspublicaties in België, de eerste studie gewijd aan boeken en tijdschriften door Belgische kunstenaars. Hij begint zijn verhaal bij de vroege avant-gardes van de late 19de en vroeg 20ste eeuw, en focust daarnaop de gouden periode van de jaren 60 en 70, om af te ronden bij de recente revival van het kunstenaarsboek.
 
Johan Pas (1963) is kunsthistoricus, auteur en tentoonstellingsmaker. Zijn onderzoeksgebied is de tentoonstellings- en publicatiegeschiedenis van de 20ste eeuwse avant-gardes. Hij publiceerde er diverse artikelen en boeken over. Zijn meest recente boek is Artists’ Publications: The Belgian Contribution (Koenig Books, 2017). In 2015 richtte hij CRAP op, de Collection for Research on Artists’ Publications. 
 
Woensdag 3 april om 19.30u. in de bibliotheek
Kerkstraat 51, 9250 Waasmunster
Gratis