Beeldatelier (centrum)

Docent: Katy Malschaert
Locatie: Centrum
Oude Pastorij Kerkstraat 39
9250 Waasmunster
2 lestijden per week/ 4 lestijden voor diehards enkel op woensdag
Woensdag 13h20 tot 15h00 en 15h00 tot 16h40
Zaterdag en Zondag( Claudia Weikmann) 10h00 tot 12h00

Katy Malschaert

LLLP, dat is lang geleden! Vier meisjes slaagden erin zowat een schooljaar lang ‘hun’ atelier te organiseren onder de tafels van de klas. Het was een heus gegibber, maar vooral: er werd hard gewerkt! En in die mooie maand van Mei, legden ze hun ei. Ze organiseerden een ‘Open Atelier’ met alles erop en eraan. Iedereen, alle kinderen, op enkele na, waren aanwezig! De pers, de krant, die hadden ze niet nodig, hun enthousiasme was levende reclame. We kunnen er nog wat van leren, hoeha.

Dit voorval leerde me begrijpen dat kinderen ons volste vertrouwen nodig hebben om zich te kunnen ontplooien. Ze hebben de ruimte nodig, zowel fysisch als inhoudelijk om dat wat ze te vertellen hebben in beeld te kunnen omzetten (= beeldtaal). In deze ruimte beschouw ik de leerlingen als jonge kunstenaars, die ik graag wil begeleiden vanuit een zo breed en open mogelijke geest, vanuit mijn eigen ervaringen, met al mijn kennis en niet kunnen om hen via bevraging op weg te helpen in hun onderzoek, om hen te prikkelen, te inspireren, hun eigen grenzen te leren kennen én deze te verleggen.

De belevenis en de ervaring van het kind staat voorop; dit kan een gebeurtenis zijn, al dan niet uit het verleden, dit kan ook een ontmoeting met materie zijn. In ons atelier vind je dan ook een divers aanbod aan materiaal: een naaitafel, de timmerhoek, de vreemde materialen bak, een mini bibliotheek, alsook de kast met de klassiekers (verf, inkt, wasco, pastel, ……).

In hun zoektocht gebruiken ze hun archiefboekje, een beeldend dagboek, een verzameling van wat hen dagdagelijks bezighoudt, wat hen boeit, wat hen raakt, wat hen verdriet doet, wat hen vrolijk maakt, …. Wanneer ze doorschuiven uit een vorig atelier, bekijken we de werkjes die ze maakten in het verleden. We leren kijken naar het werk van andere kinderen (vandaar ook de presentatie reeds in het atelier), bespreken het werk van andere kunstenaars (vandaar de mini bib.).

Het atelier is die plaats bij uitstek waar kinderen, via deze begeleiding, de tijd en ruimte krijgen om elk op hun eigen tempo hun eigen project te kunnen realiseren, dit met vallen en opstaan, met lukken en mislukken om zo met een andere blik naar de wereld te kunnen kijken.

Kinderen hebben hun eigen schat aan ervaringen, hun eigen manier om dit op te zoeken en om te zetten in hun eigen beeldende taal. Binnen onze Academie is een leerling een persoon die deze vrijheid kan gebruiken om zichzelf op de kaart te zetten. Hij werkt met zijn eigen ideëen, is zijn eigen baas, kiest zijn eigen traject en spendeert daar de tijd aan die hij zelf wil. 

Om dit mogelijk maken kunnen de kinderen kiezen uit 2 verschillende trajecten:

  • 2 uur per week of 1 keer per week is er voor de kinderen die naast het kennismaken van de diverse artistieke mogelijkheden ook nog ander hobbys willen beoefenen. De kinderen krijgen hier de kans om tijdens korte periodes verschillende technieken en beeldende mogelijkheden te onderzoeken.
  • 4 uur per week of 2 keer per week is er voor de kinderen die kiezen om dieper in te gaan op hun eigen artistiek parcours. Tijdens dit parcours kunnen ze nog meer hun artistieke ik ontdekken en zichzelf meer tijd geven om langere en grotere projecten uit te bouwen.